På Facebook skriver jeg jævnligt posts omkring træning, behandlinger, erfaringer og forskning relateret til det heste-faglige område. Du kan læse et uddrag her.
Er din hest fræk – eller har den ondt?
19. nov. 2020
Jeg havde engang en hest, der altid rakte tunge under ridning. Tungen kørte rundt og det var et stort problem til stævner. En ung berider gav mig et tip; “prøv og ryk hårdt i munden, når den rækker tungen ud – så holder den op”. Det råd valgte heldigvis jeg at overhøre. Som hesteejer skal man være ret stærk i sin mavefornemmelse og være god til at sortere i de mange, nok velmenende, råd man får undervejs. Også fra professionelle. Jeg synes, at sådan et råd desværre viser en manglende indsigt og forståelse for hestevelfærd – ja, og heste generelt.
Den engelske forsker og dyrlæge, Sue Dyson, lavede i 2017 et stort studie (500+ sunde heste i normalt arbejde), der konkluderede, at 47% af alle heste i arbejde viser en form halthed eller ‘smerterelateret gangsartsafvigelse’. Hos dressur- og springhestene i undersøgelsen viste hele 65% en halthed. BEMÆRK at disse heste var vurderet sunde og ikke-halte af deres ejere. De 47% af hestene, der havde en form for halthed, viste 10 gange oftere en “afvigende adfærd” end de ikke-halte heste. Og hvad er så afvigende adfærd? Dyson nævner i sin forskningsartikel 10 typer adfærd, som aller oftest indikerer smerte/halthed:
1. Bagudvendte ører
2. Gentagende åbning af munden
3. Tungen kan ses eller hesten rækker tungen ud af munden
4. Hesten går på 3 spor (skævhed)
5. Trav med små, hurtige skridt eller skift i hastigheden af travskridtene
6. Forkert galop eller dårlig galopkvalitet
7. Mangler lyst og modstand ved fremadridning
8. Pludselige opbremsninger fra én gangart til en anden
9. Snubler
10. Slæber hovene
86% af heste, der i undersøgelsen gik på 3 spor, viste halthed
35% af hestene der bukkede og sparkede ud i galop viste smerter ved SI-leddet (hoften)
24% af de halte heste havde skæv haleføring mod kun
5 % af rentgående hesteMange halte heste gik med et konstant højt løftet hoved (foran biddet) eller tog sporadisk hovedet højt op. En adfærd der ikke sås hos de rentgående heste.
I artiklen peges på mange flere tegn på smerte og halthed, men de ovenstående 10 var de hyppigst forekomne. Dyson påpeger, at enkle raske heste også udviste få af de nævnte afvigelser af adfærd, men at adfærden var stærkt overrepræsenteret hos de halte heste.
Afvigelserne i adfærd kan bruges til at afgøre, om hesten har smerter i muskler, bindevæv, knogler, ledbånd, sener eller nerver. Viser din hest en eller flere af de smerterelaterede adfærdsmønstre bør du:
Overveje om dit udstyr, specielt sadel, trense og bid er tilpasset hesten korrekt
Overveje om du som rytter har fysiske problemer eller skævheder, som påvirker din hests krop negativt i ridningen
Være kristisk omkring hestens korrekte beskæring og skoning
Vær kristisk omkring hestens management, herunder også fodring
Vær kritisk omkring hestens tandpleje
Vær kristisk og sortér i råd, også fra professionelle, som du ikke føler er rigtige eller for hestens bedste
Få hesten gennemgået, gerne i en kombination af dyrlæge/kiropraktor med ekspertise i haltheder og massør/fysioterapeut/osteopat med ekspertise i at finde og løsne muskulære spændinger.
Tilbage til min gamle dressurhest. Han havde gevaldige udfordringer i sin krop og blev som 16-årig aflivet med slidgigt. Han var en glad og arbejdsom hest, men gik ofte på 3 spor med åben mund – og tungen havde travlt.
Konklusion: såvel hesteejere som -trænere er rigtigt dårlige til at se og ACCEPTERE tegn på smerte hos vores heste. Vi kan gøre det bedre!
Kilde: Dyson, S.J., Berger, J., Ellis, A.D. and Mullard, J. (2018) Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain. J. Vet. Behav. 23, 47‐ 57
https://www.sciencedirect.com/…/pii/S1558787817301727…
Trænger din hest til at få sin krop gennemgået eller mangler du nye inputs til din træning? Så er du meget velkommen til at kontakte mig
